WordPress Teması Yapıyoruz : Giriş

Merhaba Arkadaşlar,

Eğitim serisinin ilk makalesi ile başlıyoruz. Bu makalenin altında bulunan indirme seçeneklerinden benim hazırladığım html dosyasını indirebilirsiniz. Bootstrap alt yapısı kullanarak hazırladığım tema da iki adet html sayfa göreceksiniz. Bunlardan index.html sayfasında, isminden de anlayabileceğiniz üzere Blog’un ana sayfasında kullanıcılara göstereceğimiz ekran yer alıyor. İçerik alanına baktığımızda solda son eklenen makaleler ve kısa içeriklerinin sıralanacağını, sağ tarafta ise sabit bir sidebar alanını göreceğiz. İsteklerimize göre arttırılabilecek olan bu sidebar alanında sırasıyla ” Kategoriler ” , ” En Son Eklenen Yazılar ” , ” En Çok Okunan Yazılar ” başlıklarının altına liste halinde sıralamalar yapacağız.

İkinci sayfa olan page.html sayfasında ise index sayfasından farklı olarak son yazıların sıralandığı alanda tek bir yazı göreceksiniz. Bu sayfada gördüğümüz yazı alanını sayfa içeriklerinde, yazı içeriklerinde vb. tek konuya sahip sayfalarda kullanacağız.

Html yapısını anladıysak şimdi birazda WordPress tema yapısından bahsedelim. Konuya en baştan başlamak gerekirse daha önce yazdığım ” Ayrıntılı WordPress Kurulumu ” makalesinden de takip ederek WordPress kurulumunu yapabilirsiniz. Tema dosyalarının wordpress kurulumu yapılan ana dizin üzerinde ” wp-content/themes ” klasörü içerisine yüklenmesi gerekiyor. Temayı yüklerken oluşturacağımız ” .php ” uzantılı sayfaların dışında olmazsa olmaz diyeceğimiz bir adet sayfa ve bir adet resim dosyasına da ihtiyaç duyuyoruz.

İlk olarak size verdiğim html yapısından da göreceğiniz üzere temanın ana dizini üzerine ” style.css ” isimli bir stylesheet sayfası oluşturmalıyız. İkinci ekleyeceğimiz dosya ise ” screenshot.png ” isminde olacaktır. Temadan bir ekran görüntüsü alarak doğru isimle kayıt edildikten sonra bu da ana dizine eklenmelidir. Eğer kendi yapacağınız tema içinde gerekli dosyalar tamamlandıysa artık temayı kodlamaya başlayabiliriz.

İlk olarak ” index.php , header.php , footer.php , sidebar.php , category.php , page.php , single.php , functions.php , 404.php ” isimli boş sayfalar oluşturuyoruz. Ayrıca bir üst makalede belirttiğim ” style.css ” ve ” screenshot.png ” dosyalarını bu dizine ekliyoruz. Bu makale için de son olarak sayfaların bulunduğu klasöre de ” BilgiSayaci ” ismini veriyoruz.

Not : Bu ders içeriğinde kullanılan dosyaları İndir Sayfası 48 No ‘lu Maddeden İndirebilirsiniz..

Reklam

Tüm Yorumlar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *